Bedrijfswetenschappen

Finaliteit domeingebonden doorstroom
Domein economie en organisatie

Bedrijfswetenschappen is een theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket economie dat in een ruim tijdperk wordt gegeven. Leerlingen Bedrijfswetenschappen tonen inzicht in complexe leerinhouden, leggen verbanden tussen leerinhouden en kunnen logisch redeneren, vooral binnen de focus van het studiedomein en de studierichting. Er wordt een verdiepte basisvorming wiskunde aangereikt en moderne talen zijn ook hier van belang.

Via de specifieke vorming in economie verwerven leerlingen inzicht in de economie als systeem en de werking van ondernemingen. Ze leren er de economische kringloop kennen en leggen de relatie tussen productie en toegevoegde waarde. Zowel het keuzeprobleem van de consument als van de producent wordt vanuit een economisch perspectief uitgebreid benaderd en dit volgens het spel van vraag en aanbod. Leerlingen onderzoeken zo hoe een juiste prijs tot stand kan komen.

We gaan dieper in op de werking van ondernemingen en organisaties. Daarbij is de keuze van de juiste ondernemingsvorm en de daarbij horende gevolgen een interessant item. We hebben een diepgaande aandacht voor de administratieve werking zoals de boekhoudkundige registratie van activiteiten. Dit alles kunnen de leerlingen zelf toepassen in een eigen ondernemend project waarbij ook aspecten van marketing, groeistrategieĆ«n en het berekenen en interpreteren van financiĆ«le ratio’s centraal staan. We hebben ook aandacht voor het werken in de onderneming, waarbij we via de sociale wetgeving de werking van de arbeidsmarkt onder de loep nemen. Hier komen loonvorming en de invloed van sociaal overleg ruim aan bod.

Tenslotte mag de kapitaalmarkt in onze economische studie zeker niet ontbreken, waarbij banken en beurzen een belangrijke rol spelen waar we onze horizonten verruimen met een brede kijk op de internationale handel, handelsakkoorden en globalisering.

In bedrijfswetenschappen gaan we uitgebreider de economische thema’s behandelen waarbij er meer ruimte is om deze in de praktijk te brengen.

LeerjaarII1
'25-'26
II2
'25-'26
II2
'26-'27
Algemene vorming
Godsdienst222
Nederlands444
Frans333
Engels222
Geschiedenis111
Aardrijkskunde111
Lichamelijke opvoeding222
Natuurwetenschappen *332
Duits *111
Mens en samenleving *--1
Informatica *-1-
Specifieke vorming
Wiskunde444
Economie666
Informaticawetenschappen3-3
Toegepaste informatica-2-
323232

*  Schooleigen keuze om de algemene vorming te versterken