Restaurant en keuken duaal

Finaliteit arbeidsmarktgericht duaal
Domein voeding-horeca

Profiel van de studierichting

  • de opleiding restaurant en keuken duaal is een praktische opleiding
  • voor deze opleiding ontwikkel je de vereiste competenties zowel in de keuken als in de bediening
  • je bereidt koude en warme maaltijden, werkt gerechten af en doet aan kwaliteitscontrole
  • je ontvangt en bedient de gasten en stelt dranken en gerechten voor en serveert deze ook
  • je verwerft inzicht in voedingswaarde en gezondheid, economisch en duurzaam handelen en organisatie en beheer van een restaurant.
  • voor de opleiding ligt bij het bedienen van gasten de nadruk op gastvrijheid, etiquette en communicatieve vaardigheden in Nederlands, Frans en Engels
  • zorg voor het milieu, basisprincipes voor arbeids- en voedselveiligheid en ergonomisch werken vormen een rode draad doorheen de opleiding
  • samen met de basisvorming bereid je je voor op een job in diverse sectoren

Profiel van de leerling

  • je bent geboeid door de praktijk 
  • je hebt talent voor voeding-horeca
  • je hebt een uitgesproken voorkeur voor een samenspel van technische en praktische vorming op school en op de werkvloer
  • je bent arbeidsbereid en bezit een basis van arbeidsrijpheid
  • je denkt in de toekomst aan een job als medewerker in een restaurant of keuken, …

Lessentabel en invulling leren op de werkplek

Lessentabel

LeerjaarIII1III2
Basisvorming88
Frans

1

1

Engels

1

1

PAV (mavo, wiskunde, Nederlands, ICT)

6

6

Specifieke vorming88
Technische en praktische vorming

7

7

Vakspecifieke communicatie in het Frans en Engels

1

1

1616

Trajectinvulling en/of leren op de werkplek 

De mogelijke invullingen zijn: 

  • ondersteuning alternerend leren (12u-18u)
    • extra aanbod op school gericht op het versterken van arbeidsattitudes
    • vormingsaanbod gericht op versterken arbeidsattitudes en sollicitatievaardigheden
    • invulling stage die zoveel als mogelijk aansluit bij de opleiding op school
  • overeenkomst alternerende opleiding (20u – 22u): 3 dagen opleiding op de werkplek met een leervergoeding 

De opleiding op de werkplek sluit aan bij de opleiding die gevolgd wordt op school. 

Wat na de derde graad?  

  • logische vervolgopleidingen op school, 7de leerjaar:
  • grootkeukenkok duaal
  • graduaatsopleidingen (hoger onderwijs)
  • VDAB-opleidingen
  • volwassenenonderwijs
  • arbeidsmarkt