Restaurant en keuken duaal
Finaliteit arbeidsmarktgericht duaal
Domein voeding-horeca

Profiel van de studierichting
- de opleiding restaurant en keuken duaal is een praktische opleiding
- voor deze opleiding ontwikkel je de vereiste competenties zowel in de keuken als in de bediening
- je bereidt koude en warme maaltijden, werkt gerechten af en doet aan kwaliteitscontrole
- je ontvangt en bedient de gasten en stelt dranken en gerechten voor en serveert deze ook
- je verwerft inzicht in voedingswaarde en gezondheid, economisch en duurzaam handelen en organisatie en beheer van een restaurant.
- voor de opleiding ligt bij het bedienen van gasten de nadruk op gastvrijheid, etiquette en communicatieve vaardigheden in Nederlands, Frans en Engels
- zorg voor het milieu, basisprincipes voor arbeids- en voedselveiligheid en ergonomisch werken vormen een rode draad doorheen de opleiding
- samen met de basisvorming bereid je je voor op een job in diverse sectoren
Profiel van de leerling
- je bent geboeid door de praktijk
- je hebt talent voor voeding-horeca
- je hebt een uitgesproken voorkeur voor een samenspel van technische en praktische vorming op school en op de werkvloer
- je bent arbeidsbereid en bezit een basis van arbeidsrijpheid
- je denkt in de toekomst aan een job als medewerker in een restaurant of keuken, …
Lessentabel en invulling leren op de werkplek
Lessentabel
Leerjaar | III1 | III2 | |
---|---|---|---|
Basisvorming | 8 | 8 | |
Frans | 1 | 1 |
|
Engels | 1 | 1 |
|
PAV (mavo, wiskunde, Nederlands, ICT) | 6 | 6 |
|
Specifieke vorming | 8 | 8 | |
Technische en praktische vorming | 7 | 7 |
|
Vakspecifieke communicatie in het Frans en Engels | 1 | 1 |
|
16 | 16 |
Trajectinvulling en/of leren op de werkplek
De mogelijke invullingen zijn:
- ondersteuning alternerend leren (12u-18u)
- extra aanbod op school gericht op het versterken van arbeidsattitudes
- vormingsaanbod gericht op versterken arbeidsattitudes en sollicitatievaardigheden
- invulling stage die zoveel als mogelijk aansluit bij de opleiding op school
- overeenkomst alternerende opleiding (20u – 22u): 3 dagen opleiding op de werkplek met een leervergoeding
De opleiding op de werkplek sluit aan bij de opleiding die gevolgd wordt op school.
Wat na de derde graad?
- logische vervolgopleidingen op school, 7de leerjaar:
- grootkeukenkok duaal
- graduaatsopleidingen (hoger onderwijs)
- VDAB-opleidingen
- volwassenenonderwijs
- arbeidsmarkt