Gezondheidszorg

Dubbele finaliteit
Domein maatschappij en welzijn

Inhoud | Gezondheidszorg is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. De leerlingen ontwikkelen een wetenschappelijk-theoretische basis m.b.t. gezondheidsbevordering, psychologie, agogisch handelen, communicatie, aspecten van relevante wetgeving en deontologie, de mens en zijn plaats in de samenleving, en fysiologie en anatomie. Dat alles met oog voor contexten en voorbeelden uit de gezondheids- en welzijnszorg. Vanuit een wetenschappelijk-theoretische basis leren leerlingen als toekomstig verzorgende en zorgkundige vanuit een integrale benadering zorg dragen voor de gezondheidstoestand van de mens en cliënten ondersteunen bij taken van het dagelijks leven.

Leerlingprofiel | Leerlingenprofiel | Leerlingen Gezondheidszorg zijn sterk in het leren binnen de concrete contexten eigen aan het studiedomein en de studierichting. Ze verdiepen en overstijgen de praktische zijde van de studierichting door meer theoretische inzichten en concepten te verwerven m.b.t. gezondheidsbevordering, psychologie, zorg en begeleiding, anatomie en fysiologie en de maatschappelijke context van het werkveld. Ze kijken vanuit een theoretische benadering naar zorg, gezondheid, begeleiding van doelgroepen en de maatschappelijke context van het werkveld. De aandacht gaat naar agogiek, ontwikkelingspsychologie (volwassenen en specifieke doelgroepen), (gezondheids)-bevordering en -gedrag, sociaal gedrag en anatomie en fysiologie. Ze leren verzorgend en zorgkundige handelen vanuit theoretische kaders. Ze zijn sociaal en communicatief vaardig en werken graag met mensen.

Toekomst | Gezondheidszorg bereidt je voor op een professionele bacheloropleiding (hogeschool) binnen de gezondheidszorg of sociale wetenschappen, zoals sociale gezondheidswetenschappen, verpleegkunde, gezondheidszorg, logopedie, ergotherapie, voeding- en dieetkunde, sociaal-agogisch werk en orthopedagogie behoren tot de logische vervolgopleidingen.

Wil je graag de overstap maken naar een Se-n-Se opleiding, dan kan je starten binnen persoonsbegeleider, medisch administratief assistent of tandartsassistent.

Daarnaast heb je na deze richting ook de kans om de stap te zetten naar de arbeidsmarkt, op basis van competenties uit de beroepskwalificaties Verzorgende en Zorgkundige.

Lessentabel

LeerjaarIII1
'25-'26
III2
'25-'26
III2
'26-'27
Algemene vorming
Godsdienst222
Lichamelijke opvoeding222
Nederlands *332
Engels222
Frans *233
Wiskunde222
Natuurwetenschappen111
Aardrijkskunde111
Geschiedenis111
Artistieke vorming *1--
Financiële en economische vorming *--1
Specifieke vorming
Anatomie en fysiologie111
Project333
Psychologie en agogisch handelen222
Stage666
Zorg333
323232

*  Schooleigen keuze om de algemene vorming te versterken